01 helmikuuta, 2016

Kvanttitietokone tulee ja mullistaa arkemme



Aalto-yliopiston kvanttilaskennan ja -laitteiden laboratoriossa on nyt tehty kaksi tieteellistä läpimurtoa.


 

Aalto-yliopiston dosentin, professori Mikko Möttösen, 35, vetämän tutkimusryhmän viimeaikaiset löydökset mullistavat vielä arkemme.

- Nyt olemme keksineet tavan maksimaalisen tehokkaaseen lämmönsiirtoon. Olemme päässeet lyhyistä välimatkoista todella pitkään matkaan. Lämpö johtuu maksimaalisen tehokkaasti kymmenentuhatta kertaa pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin, Möttönen selvittää iloisesti.

Uusi löydös mullistaa niin sanotun kvanttirajoittuneen lämmönjohtumisen eli lämmön siirtymisen mahdollisimman tehokkaasti paikasta A paikkaan B.

Löydöksen avulla muun muassa supertehokkaiden kvanttitietokoneiden kehitys voi ottaa jättiharppauksen eteenpäin. Kvanttitietokone kykenee tekemään sellaisia temppuja, jotka ovat mahdottomia nykyiselle klassiselle tietokoneellemme.
- Kvanttiteknologia on tuleva teknologian ala, missä käytetään hyödyksi kvanttimaailman valtavia mahdollisuuksia.

Kvanttitietokoneen tehokas toiminta edellyttää, että sitä voidaan viilentää tehokkaasti. Samaan aikaan kone on hyvin herkkä ulkoisille häiriöille. Möttösen tutkimusryhmän innovaatio auttaa viilentämään kvanttitietokonetta tehokkaasti, mutta niin ovelasti, ettei se häiritse koneen muuta toimintaa.
- Tuntuu todella hienolta vihdoin saavuttaa tieteellinen läpimurto, jolla on oikeita käytännön sovellutuksia, professori Mikko Möttönen iloitsee.

Aiemmin uutisoitiin Möttösen kvanttisolmuideasta.
- Molempia tutkimussuuntia on pitkään puskettu eteenpäin, ja nyt sattumalta huipputulokset niistä tulivat julki lähes peräkkäisinä viikkoina. Oli aikamoinen joululahja, kun kuulin vähän ennen joulua, että menee kaksi artikkelia läpi maailmanlaajuisesti fysiikan alan parhaaseen lehteen!


Maksimaalisen tehokkaan lämmönsiirron kehittäneeseen porukkaan kuuluvat Möttösen lisäksi Matti Partanen, Tuomo Tanttu, Joonas Goveenius, Miika Mäkelä, Kuan Yen Tan ja Russell Lake.
Kvanttitutkimusryhmä ja sen johtaja, professori Mikko Möttönen (keskellä). 
Tutkimusryhmän molemmat läpimurrot ovat askeleita kohti kvanttitietokonetta.

- Tulevaisuudessa kun käyttää esimerkiksi Google-palvelua, palvelin laskee kvanttitietokoneella työn. Tulos tulee paitsi salamannopeasti myös paljon nykyistä fiksummin. Kvanttitietokone parantaa tekoälyä: tietokoneen pitäisi ymmärtää, mitä ihminen haluaa löytää netistä.

- Mitä suuremmaksi kvanttitietokoneen muisti kasvaa, sitä suurempia ongelmia kvanttitietokoneella voidaan ratkaista ja sitä nopeammaksi se tulee suhteessa normaaliin tietokoneeseen.
Möttönen arvioi, että kuluu vielä yli kymmenen vuotta, ennen kuin kvanttitietokone voi olla arkipäivää tavallisille ihmisille.
- Vielä 15 vuotta sitten olin hyvin skeptinen, tuleeko kvanttitietokonetta koskaan. Meillä oli niin suuria vaikeuksia. Nyt näyttää siltä, että suurimmat aidat on ylitetty. Kyllä se kvanttitietokone sieltä tulee!

Kvanttitietokoneen ensimmäinen vallankumous voisi Möttösen mukaan liittyä molekyyleihin. Tietokoneen avulla voitaisiin esimerkiksi ennustaa sekä simuloida tarkasti lääkeaineiden ja kemian teollisuuden reaktioita.
- Olisi ihmiskunnalle valtava läpimurto, jos voisimme laittaa vain tietokoneen miettimään, millaisia lääkkeitä kannattaa tehdä.
Nyt Möttösen tutkimusryhmän työn alla on muistin alustaja, joka myös liittyy kvanttitietokoneeseen.
         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti